Dame laureati Susreta 2018. Povelja “Visoka žuta žita” Andriani Škunca, priznanje “Duhovno hrašće” Maji Urban

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Drenovci, a u organizaciji DHK Zagreb, DHK ogranka slavonsko-baranjsko-srijemski, Općina Drenovci i Duhovno hrašće Drenovci priređuju 29. Pjesničke susrete Drenovci 2018., a Izvršni organizator je Općinska narodna knjižnica Drenovci.

Programom je planirano da danas, u četvrtak, 3. svibnja u 20 sati Susrete otvori program pod nazivom „Poezija ravnice“ u kome sudjeluju članovi HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada, zatim sudionici Festivala domovinske poezije Vukovar i domaćini programa Udruga „Sveti Mihovil“ iz Drenovaca.

U petak, 4. svibnja je okupljanje 16 književnika koji će posjetiti učenike osnovnih škola Cvelferije u Drenovcima, Posavskim Podgajcima i Račinovcima, a navečer ih čeka nastup u Gradskim knjižnicama Vukovara i Vinkovaca.

U subotu, 5. svibnja u 11 sati  književnici gostuju u Račinovcima s programom „Pjesnici na Savi“. U 18 sati je predstavljanje nagrađene rukopisne zbirke pjesama na prošlogodišnjim Susretima Polarioid , a ukoričeno izdanje predstavit će Franjo Nagulov, urednik zbirke, autorica Anamarija Mutić i urednik Knjižnice Goran Pavlović. U 19.15 sati  načelnik općine Drenovci Jakša Šestić u Općinskoj vijećnici će primiti pjesnike sudionike Susreta.

Središnje književno sijelo počinje u 20.15 sati u Domu kulture Drenovci nastupom književnika i glazbenih gostiju: TS „ Dike“. U ovakvom ozračju uručiti će se nagrade laureatima 29. Pjesničkih susreta, Povelja „Visoka žuta žita“ hrvatskoj književnici Andriani Škunca za sveukupan književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti, po odluci Umjetničkog odbora 29. Pjesničkih susreta koju kao potpisnici potvrđuju Đuro Vidmarović, predsjednik DHK Zagreb i Andrija Matić, predsjednik „Duhovnog hrašća“, kao i Priznanje „Duhovnog hrašća“ koje će biti uručeno hrvatskoj književnici Maji Urban, pjesnikinji Osječanki iz Slavonije za najbolju objavljenu zbirku između dvaju Susreta.

U kategoriji najbolji rukopisni prvijenac nagradu jednakopravno dijele autorice zbirke Forma teksta Ana Delimar i Viktorija Grgić, te Denis Ćosić s rukopisnom zbirkom Burroughsova djeca. Općinska narodna knjižnica Drenovci, kao nakladnik, ugovorom se obvezuje da će za naredne 30. po redu Susrete predstaviti obje zbirke.