Nakladnička djelatnost Općinske narodne knjižnice Drenovci

U srijedu, 14. studenoga 2018., u našoj knjižnici, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, održano je izlaganje pod nazivom “Nakladništvo u baštinskim ustanovama” s posebnim osvrtom na bogatu nakladničku djelatnost drenovačke knjižnice od njezinih početaka pa sve do danas.

Izlaganje i prezentaciju svim zainteresiranim posjetiteljima upriličili su Goran Pavlović, ravnatelj Knjižnice i knjižničarka Ema Topalović.

Još 1993. pojavila se ideja o izdavaštvu časopisa “Hrašće” koja se ostvarila 1996., kada je izdan prvi broj časopisa. Do danas je časopis izašao u preko 50 brojeva, ispisano je preko 5000 stranica, a za njega je pisalo 350 autora. Časopis osim što je izdan u ovome zavičaju, sadrži i brojne važne teme za ovaj zavičaj, npr. Cvelferija u poslijeratnom razdoblju, Franjo Hanaman – znanstvenik, rođeni Drenovčanin, Julije Njikoš i njegov doprinos Cvelferiji i dr.

2003. otvorena je Općinska narodna knjižnica Drenovci koja stvara baštinske nakladničke nizove. Tako iz najstarije hrvatske poetske manifestacije „Pjesnički susreti“ stvara čak tri biblioteke: „Biblioteka Laureati“, Biblioteka „Znanstveni kolokvij“ i Biblioteka „Pjesnički susreti“. Nadalje, stvorila je i druge tematski značajne biblioteke: Biblioteka „Luka Pavlović“, Knjižnica „Cvelferskim šorovima i šorićima“, Knjižnica „Povjesnice“, Biblioteka „Antunove slikopriče“.

Općinska narodna knjižnica Drenovci, ne samo da njeguje, nego i kreira zavičajnost. Zaključeno je da su ovome zavičaju bitno doprinijeli: pokretanje časopisa „Hrašće“, otvorenje Općinske narodne knjižnice Drenovci te izgradnja zavičajne zbirke u Knjižnici čiji broj publikacija raste sa sve većom nakladnom djelatnosti Knjižnice.