Otvorenje izložbe “Čuvali smo granicu na Savi”

U prostoru Općinske narodne knjižnice Drenovci, 12. lipnja 2018., s početkom u 19h, održano je otvorenje izložbe pod nazivom „Čuvali smo granicu na Savi“. Izložba je otvorena povodom 210. godišnjice uspostavljanja 12. Drenovačke kompanije 7. Brodske pukovnije. Organizatori su izložbe Muzej Cvelferije i Zavičajni muzej „Stjepan Gruber“ Županja, a autori su izložbe Ivan Ćosić Bukvin iz Vrbanje, mr.sc. Janja Juzbašić, viša kustosica i ravnateljica Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ Županja, Martina Kelava, kustosica i ravnateljica Muzeja Cvelferije te Marta Stjepanović, kustosica Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ Županja.

Lokalni naziv Cvelferija izveden je iz njemačkog prijevoda broja dvanaest – zwölf, te je prema tome, i izložba izrađena u dvanaest tema, npr. povijesni okvir nastanka Vojne granice, razvoj gospodarstva, trgovine, obrta, šumarstva, školstva i sl. Također, predstavljena su tiskana izdanja iz 18. stoljeća koja se čuvaju u Povijesnoj zbirci županjskog muzeja.

Izložba koja je financirana sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ Županja i Muzeja Cvelferije moguće je pogledati od 12. lipnja do 21. lipnja 2018. u prostoru Knjižnice u Drenovcima, te od 24. lipnja do 15. srpnja 2018. u Pastoralno-kulturnom središtu Župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.