Izložba “Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji”

U srijedu, 25. rujna, u multimedijalnoj dvorani Općinske narodne knjižnice Drenovci otvorena je etnografska izložba „Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji“. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Drenovci i Grada Županje. Izložbu je otvorio načelnik općine Drenovci Jakša Šestić, a uvodnu riječ o samoj izložbi dala je ravnateljica Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“ Županja Janja Juzbašić. Program je vodio kustos Muzeja Cvelferije Ivan Lučić, dok je ženska pjevačka skupina „Rajevčanke“ upotpunila program otvorenja. U multimedijalnoj dvorani izložene su 43 originalne tikvice iz etnografskih zbirki Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber“, Muzeja Đakovštine te Gradskog muzeja Vukovar. Osim originalnih tikvica, postavljeno je i 11 plakata koji, pored povijesnog pregleda, sadržavaju i detaljne opise šaranja tikvica u Slavoniji.

Od 26. rujna organiziraju se radionice, a prvi sudionici radionica su bili učenici nižih razreda Osnovne škole „Ivan Meštrović“ Drenovci. Nakon što im je prezentirana izložba i postupak šaranja tikvica, učenici su nakon podjele u grupe započeli s oslikavanjem tikvica.

U popodnevnim satima, izložbu su posjetili i gosti svečane sjednice održane povodom obilježavanja Dana Općine. Među uzvanicima treba istaknuti župana Vukovarsko-srijemske županije, g. Božu Galića koji je svojim dolaskom dodatno uveličao izložbu.

Izložba je otvorena za sve posjetitelje do 15. listopada, a Muzej Cvelferije i Knjižnica će paralelno s izložbom održavati i radionice šaranja tikvica. Pozivamo još jednom sve zainteresirane da posjete izložbu „Umijeće šaranja tikvica u Slavoniji“ te da se i sami okušaju u oslikavanju motiva na tikvicama.