Klakar u djelima Luke Lukića

Tema zavičajnosti i zavičajnika često je u središtu pozornosti drenovačkih knjižničara, a što je prilikom pozdravljanja sinoćnjih gostiju posebice istaknuo priređivač programa Goran Pavlović, ravnatelj Knjižnice.

Stoga i ne čudi što je predstavljanje triju Lukićevih naslova s razlogom bio veliki događaj. Luka Lukić, učitelj, etnograf, melograf, etnomuzikolog i neumorni „bilježnik“ Klakarja (danas Klakar) s kraja 19. st. i prve polovice 20. st., ostao bi na margini da Donjobebrinčanin Mato Blaževac Pajkov nije, igrom slučaja na Odsjeku za etnologiju HAZU-a, došao do informacije o bogatoj Lukićevoj građi. Kao plod tog ustrajnog istraživanja nastala je prva knjiga koju je Mato Blaževac  Pajkov jednostavno nazvao Luka Lukić učitelj, etnograf i melograf u Klakaru.

Danas, kada su pred nama čak tri Lukićeva naslova, jasno nam je da se priča zakotrljala dalje, što i ne čudi s obzirom da autorova ostavština broji preko 16.000 stranica raznovrsnih zabilješki. Predstavljači Lukićeve ostavštine Dunja Vanić, jedna od priređivačica knjige pripovijetke i pjesme, te Mato Blaževac Pajkov autor „uvodne“ knjige o Luki Lukiću, najavili su skori izlazak i četvrte knjige.