Matej Perkov u drenovačkoj knjižnici

Koprivnički putopisac Matej Perkov održao je dva predavanja u drenovačkoj knjižnici u utorak, 14. svibnja. Prijepodne smo pripremili program za osnovnoškolsku djecu pod nazivom „Planinarimo i čuvamo okoliš“ u kojemu je Perkov kroz ilustracije i brojne poučne pričice djeci objasnio važnost ekologije i nužnost očuvanja prirodnih resursa.

Učenici su većinu tema prošli kroz nastavu, a sada su ih proširili na zanimljiv način. Kroz pitanja i odgovore, ilustracije i anegdote, ponovilo se i znanje o nacionalnim parkovima, zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, najopasnijim životinjama, planinarenju i planinarskim domovima, kako se ponašati u prirodi te kako se snaći u raznim situacijama.

Navečer je održano putopisno – edukacijsko predavanje „Želim dotaknuti nebo“ na kojem su predstavljena autorova putovanja na snijegom i ledom okovane Alpe, u Iran, Maroko, Gruziju, Italiju i šaroliki Balkan. No pored geografskih obilježja bilo je riječi i o ljudima koji na tim područjima žive, njihovim kulturama, učenju iz vlastitog iskustva, emocionalnim i duhovnim izazovima i odlukama. Ujedno je na taj način i promovirana Matejeva knjiga „Želim dotaknuti nebo“ u kojoj se, na 300-injak stranica uz mnoštvo zanimljivih fotografija, autor potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike.