Radionice “Šaranje tikvica u Cvelferiji” u Drenovcima i Račinovcima

Zbog povećanog interesa, Muzej Cvelferije i Općinska narodna knjižnica Drenovci organizirali su radionice šaranja tikvica u Cvelferiji. Nastojeći približiti tu tradicijsku umjetnost što većem broju ljudi, prvoga dana organizirane su radionice šaranja tikvica u Drenovcima i Račinovcima. Radionice su se održavale pod budnim okom naše voditeljice, gđe Marice Jovanovac, poznate šaračice iz Gradišta koja je ukratko objasnila tehniku šaranja i na taj način svoje znanje prenijela okupljenom mnoštvu.

Jučer, 18. veljače, u prostorijama Općinske narodne knjižnice Drenovci, polaznici su se okušali u gore spomenutom starom zanatu. Crtajući motive grafitnom olovkom, a kasnije urezujući iste nožićem, tikvice su poprimile prepoznatljive slavonske urese, koji su se zatim premazivali prženom jezgrom oraha te „šatvosirali“ na plamenu svijeće. Unatoč malom odazivu, radionica je bila uspješna, jer su polaznici savladali tehniku šaranja i svoje tikvice ukrasili motivima prepoznatljivim za ovaj slavonski kraj.

Kako uvijek biva, u dobrome društvu vrijeme brže leti. Tako smo i mi malo „probili“ dogovorenu satnicu pa su nas polaznici u Račinovcima morali pričekati. Budući da su već neko vrijeme željno iščekivali ovu radionicu, domaćini su nas širokogrudno dočekali u Domu kulture te nas počastili svojim poslasticama. Veći odaziv polaznika je prema tome rezultirao i mnoštvom različitih drugih motiva na tikvicama. Ovim putem još jednom se zahvaljujemo svim šaračima i udruzi „Cvelferke“ iz Račinovaca koja nas je lijepo ugostila!