“Život i djelo fra Marka Japundžića”

U prostorijama Općinske narodne knjižnice Drenovci održan je 22. veljače znanstveni kolokvij „Život i djelo fra Marka Japundžića“, koji su organizirali Udruga “Duhovno hrašće” iz Drenovaca, Provincija franjevaca trećoredaca glagoljaša i Institut za ekumensku teologiju i dijalog „Juraj Križanić“ Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojem djeluje „Odjel za hrvatski glagoljizam“, čiji je član bio fra Marko Japundžić, rođeni Drenovčanin.

Znakovito je da se datum održavanja Znanstveni kolokvij o glagoljašu fra Marku Japundžiću održao upravo na dan koji je Hrvatski sabor proglasio „Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva“: Sudionici simpozija pozdravili su i podržali sva postojeća nastojanja za očuvanje, njegovanje i veću prisutnost dragocjene hrvatske glagoljičke baštine u Crkvi i društvu, te apelirali na još veće zalaganje u tom pravcu, u čemu fra Marko Japundžić svima može biti nadahnuće i uzor.

Da to i je, neka posvjedoči ne tako davno upriličen program posvećen fra. Marku u drenovačkoj knjižnici, pri kraju Mjeseca hrvatske knjige koji se održavao pod motom (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.